El Burro’s Electricity System

The heart of El Burro’s electricity system is an Electrodacus Battery Management System (BMS), this piece of electronics manages all connected components and ensures that the battery can function optimally. For this purpose, two shunts are connected to the positive bus so that the system can measure input and output current.
The 12V battery with a capacity of about 3.5KWh consists of four 280Ah LiFePO4 3.2V cells connected in series.
Solar panels on the deck charge this battery, they are connected via DDSR20 switches (also from Electrodacus) these can handle up to 20A charging current and several panels can be connected in parallel. When the battery is full, they can divert the charging current to an alternative circuit, e.g. to heat water or charge an outboard electric motor battery.

All low voltage consumers on board are switched on or off via a Victron Battery Protect, the BMS will automatically switch them off when the voltage of one or more cells becomes too low (read: the battery is empty).

The shore power connection is via a Victron Multiplus, which combines a battery charger and inverter in 1 unit. The charger is automatically switched off by the BMS when the battery is full and the inverter allows us to use our 220V devices on board even without shore power.

A second, classic battery is only used to start the engine, this is an Optima blue top AGM battery and in an emergency it could serve as a small house battery.
In day-to-day use, this battery is charged via the alternator. The BMS switches a Victron Orion DC-DC converter on and off which directs some of the charging current to the house battery. A direct connection between the alternator and our LiFePO4 battery is not possible because the battery ‘demands’ more current than the alternator can supply and the latter would therefore die very quickly.


Het hart van El Burro’s elektriciteit-systeem is een Electrodacus Battery Management System (BMS), dit stukje electronica beheert alle aangesloten componenten en zorgt ervoor dat de batterij optimaal kan functioneren. Hiervoor zijn er twee shunts aan de positieve bus gekoppeld zodat het systeem in- en uitgaande stroom kan meten.


De 12V batterij met een capaciteit van ongeveer 3.5KWu bestaat uit 4 in serie gekoppelde LiFePO4 3.2V cellen van 280Ah.


Zonnepanelen op het dek laden deze batterij bij, ze zijn verbonden via DDSR20 schakelaars (ook van Electrodacus) deze kunnen tot 20A laadstroom aan en verschillende panelen kunnen parallel aangesloten worden. Bij een volle batterij kunnen ze de laadstroom naar een alternatief circuit omleiden, hiermee kan je bv water verwarmen of een batterij van een elektrische buitenboord motor opladen.

Alle laagspanning verbruikers aan boord worden via een Victron Battery Protect aan of uit geschakeld, het BMS zal deze automatisch uitschakelen wanneer de spanning van 1 of meerdere cellen te laag wordt (lees : de batterij leeg is).

De walstroom aansluiting loopt via een Victron multiplus, deze combineert een batterij lader en omvormer in 1 toestel. De lader wordt automatisch uitgeschakeld door het BMS wanneer de batterij vol is en met de omvormer kunnen we zelfs zonder walstroom onze 220V toestellen aan boord gebruiken.

Een tweede, klassieke batterij wordt enkel gebruikt om de motor te starten, dit is een Optima blue top AGM batterij en in een noodgeval zou deze als kleine huis batterij kunnen dienstdoen.

Bij dagdagelijks gebruik wordt deze batterij opgeladen via de alternator. Het BMS schakelt een Victron Orion DC-DC converter aan en uit waarmee een deel van de laadstroom naar de huis batterij wordt geleid. Een rechtstreekse verbinding tussen de alternator en onze LiFePO4 batterij is niet mogelijk omdat de batterij meer stroom ‘vraagt’ dan de alternator kan leveren en deze laatste daardoor heel snel de geest zou geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: